MINI-BROWNIE

CIMG2065 - Kopia CIMG2062 - Kopia

MINI-BROWNIE:
Detta är ett bygge för att återskapa Eddie van Halens tidiga ljud från första
plattan, då det lät som allra bäst. Jag gjorde detta tidigare genom att modifiera
en 100W Marshall, precis som när det begav sig. Men man får mycket
problem med slitage, rören kortsluter, det blir oerhört varmt och
dyrt att ofta byta rör! EVH hade dessa problem hela tiden och till slut
hade hans gamla plexi gått igenom så många reparationer att ljudet fanns
inte kvar längre.
Därför har jag gått över till att bygga en miniatyr av samma sak. Då används en Orange Tiny Terror för att den har en så praktisk förpackning. Då kan också loadboxen byggas in i förstärkaren och man får ett färdigt paket i samma låda. En bypass-footswitch följer med, så när man bypassar låter den precis som originalsignalen från gitarren dvs den funkar precis som en liten distpedal.
Men detta är en 15W class A förstärkare med äkta rörslutstegs-distortion!! På samma sätt som med alla distpedaler, måste man alltså ha en annan förstärkare eller slutsteg att spela igenom. Även om det går att ansluta en högtalare till TT:n, så är ljudet inställt så att det blir alldeles för tunt och vasst. Detta för att man ska få den typiska van Halen-attacken.

Men spelad genom en annan rigg, som ställs helt ren, så får du tight bas, mycket sträng och en schysst rolloff till clean-ljud på gitarrvolymen. Line-outsignalen är kompenserad för detta och därifrån får men ett riktigt tungt, fett distljud med våldsam attack, men den ska alltså köras ut i en annan förstärkare och högtalare. Eventuellt via effekter om man önskar det. Precis såhär gjorde Eddie också. Han använde en plexi 100W med loadbox i stället för högtalare, tog ut en line-signal, filtrerade upp botten med en yttre equalizer, körde signalen genom sina effekter och sedan ut i ett stort HH transistorsteg på 2 x400W som drev hans fyrtolvor.

Tiny Terrorn har samma höga ljudkvalité som 100W Marshall-toppen, men kostnaderna för drift och reparationer blir mikroskopiska jämfört med Marshallen. Visserligen går rören hårt här också, men man köper en ny uppsättning EL84 för runt 300:-. Biasinställning behövs inte, bara att byta! Dessutom har det visat sig att rören håller betydligt bättre än i Marshallen. En färdig Tiny Terror mini-Brownie inkl footswitch kostar 9600:-

Kolla in youtube-demos!

http://www.youtube.com/watch?v=QqrkMO74qoM

http://www.youtube.com/watch?v=2dodQ8xuaFM