ETERNAL CLASSIC MOD

Detta är en en/tvåkanalig mod som jag tycker låter mycket
plexi och klassisk Marshall. Ljudet blir brutalare än mina vanliga mods,
som du kanske hört tidigare. Modden är inte så omfattande och som enkanalig på en Marshall JMP t ex behövs inga nya hål, utan man kan hyfsat enkelt återställa den till original igen.
Modifieringen går att göra på alla enkanaliga Marshall JMP, JCM800, JCM900 Hi Gain Master Volume, mod 2100 och 2500, SLX. Dessutom på alla andra märken som är byggda enligt detta koncept, t ex Laney klipp, Bugera 1960, Peavey Windsor och alla andra kloner av Marshalls Super Lead, Super Bass, 2204, 2203 m fl!

Jag bygger en preampdistortion som är väldigt lik den slutstegsdist man hörde från alla dom som körde full volym i stora hallar, med klent PA och fet backline.
Refererar då till äldre inspelningar av van Halen, AC/DC, Blackmore, Hendrix.
Sen har dessa gitarrister haft olika mycket gain och olika klangfärg,
men Marshall-ljudet har lyst igenom ändå!
Alla dessa ljud har mycket gemensamt. En dynamisk rörton som svarar tydligt
på olika anslag. Mycket attack och riv. Stort och mäktigt.
En annan typisk detalj är att man kan använda gitarrvolymen och anslaget
för att gå hela vägen från helt clean till ett Balrog-vrål!
Om man gör en inställning med mycket gain, kan man alltså bara
rulla av på gitarrvolymen, utan att volymen ut i högtalaren sjunker alltför mycket
och det cleanar upp fint och blir krispigt och klart. 100 kanaler direkt i gitarren!
När man sen drar upp igen så kommer mycket fet botten och tung dist.
Det blir alltså tjockare när man drar på och tunnare när man drar ner på gitarren,
i stället för tvärtom, som med de flesta preampdistar och distpedaler!
På en Marshalltop används en av volymerna för gain och den andra för master. Då har man
bra kontroll över distortion, volym och klangfärg, hela vägen från sovrumsnivå
till live och replokal. Man kan ratta in samma typ av ljud hela vägen och är
inte beroende av att spela starkt eller att ha en viss inställning, för att det ska
funka.

Två kanaler med var sin gainkontroll och master, samt soloboost och effektloop är en utvidgning av denna mod. Då medför det förstås en yttre påverkan med fler kontroller och switchjack.
Som tvåkanalig brukar jag göra en higainkanal med midboostbetonad preshape, som passar ösigt distat komp och lead. Det är detta du hör på de flesta youtubeklippen som ligger uppe.  Klassiskt, lite honkigt Marshallaktigt.
Sen gör jag en andra kanal mer betonad på helt clean, lätt crunch och gainad blueston.
Den har mer rak preshape och krispig top. Låg gain ger helt clean, Fenderliknande, stort, brett, krispigt. Mer gain ger en hes övergång till rått, crunchigt. Men denna kanal låter mjukare och lite blötare än den första, när den distar. På hög gain ger den gammaldags smutsig blueston, när man spelar på neck-pickup.

Eternal Classic demo 1

Eternal Classic demo 2

Eternal Classic demo 3

Eternal Classic demo 4

Publicerad i Uncategorized

ORANGE TINY TERROR MINI-BROWNIE

CIMG2065 - Kopia CIMG2062 - Kopia

MINI-BROWNIE:
Detta är ett bygge för att återskapa Eddie van Halens tidiga ljud från första
plattan, då det lät som allra bäst. Jag gjorde detta tidigare genom att modifiera
en 100W Marshall, precis som när det begav sig. Men man får mycket
problem med slitage, rören kortsluter, det blir oerhört varmt och
dyrt att ofta byta rör! EVH hade dessa problem hela tiden och till slut
hade hans gamla plexi gått igenom så många reparationer att ljudet fanns
inte kvar längre.
Därför har jag gått över till att bygga en miniatyr av samma sak. Då används en Orange Tiny Terror för att den har en så praktisk förpackning. Då kan också loadboxen byggas in i förstärkaren och man får ett färdigt paket i samma låda. En bypass-footswitch följer med, så när man bypassar låter den precis som originalsignalen från gitarren dvs den funkar precis som en liten distpedal.
Men detta är en 15W class A förstärkare med äkta rörslutstegs-distortion!! På samma sätt som med alla distpedaler, måste man alltså ha en annan förstärkare eller slutsteg att spela igenom. Även om det går att ansluta en högtalare till TT:n, så är ljudet inställt så att det blir alldeles för tunt och vasst. Detta för att man ska få den typiska van Halen-attacken.

Men spelad genom en annan rigg, som ställs helt ren, så får du tight bas, mycket sträng och en schysst rolloff till clean-ljud på gitarrvolymen. Line-outsignalen är kompenserad för detta och därifrån får men ett riktigt tungt, fett distljud med våldsam attack, men den ska alltså köras ut i en annan förstärkare och högtalare. Eventuellt via effekter om man önskar det. Precis såhär gjorde Eddie också. Han använde en plexi 100W med loadbox i stället för högtalare, tog ut en line-signal, filtrerade upp botten med en yttre equalizer, körde signalen genom sina effekter och sedan ut i ett stort HH transistorsteg på 2 x400W som drev hans fyrtolvor.

Tiny Terrorn har samma höga ljudkvalité som 100W Marshall-toppen, men kostnaderna för drift och reparationer blir mikroskopiska jämfört med Marshallen. Visserligen går rören hårt här också, men man köper en ny uppsättning EL84 för runt 300:-. Biasinställning behövs inte, bara att byta! Dessutom har det visat sig att rören håller betydligt bättre än i Marshallen. En färdig Tiny Terror mini-Brownie inkl footswitch kostar 9600:-

Kolla in youtube-demos!

http://www.youtube.com/watch?v=QqrkMO74qoM

http://www.youtube.com/watch?v=2dodQ8xuaFM

 

Publicerad i Uncategorized

RAPTOR – NY DISTPEDAL!

raptorRaptor är en ny distpedal som har sett dagens ljus efter 30 års infertilitet! Det var 1982 jag byggde de sista ”Fat Dist” -pedalerna, som fortfarande dyker upp ibland. Ljudidealen har ändrat sig sen dess och mina öron har förhoppningsvis blivit smartare och klokare också.

Denna distpedal kännetecknas av mina tankar om många sweet spots i samma burk. Lite gain ger ett rockigt, rivigt AC/DC -crunch, mer gain hamnar i Slash-landskapet och mycket gain ger en attackrik, bastight och strängseparerad crossover i van Halen/Metallica-regionen. De ideer jag alltid tillämpar vid rörmodifieringar, har använts här och har överförts till transistoriserade OP-ampar. Pedalerna monterar jag tills vidare själv, för hand.

Kolla demovideon på YouTube!

Raptor säljs endast direkt från mig. Pris 2990:- inkl moms.

Skicka ett mail om du har frågor! info@tommy-folkesson.nu

Publicerad i Uncategorized